Fotograferen met je mobiel


Je rijdt terug vanuit je werk en je ziet de mooiste zonsondergang die de hemel in brand zet. Je loopt door de stad en ziet een prachtig oud mannetje verzonken in gedachte. Kortom, de momenten die wij meemaken waarbij wij wensen dat we nu toch maar onze camera bij ons hadden.

Wat als ik je zeg dat onze trouwe technologische vriend een ideale uitkomst bied in dit soort situaties? De mobiel heeft in de afgelopen 10 jaar een enorme transformatie doorgemaakt. Een transformatie waarbij we in het begin vaag konden raden wat er op de foto stond tot aan de technologische meesterwerken die tegenwoordig ons contact met de buitenwereld verschaffen.

De mobiele telefoons van nu geven ons een oplossing voor de momenten die we hierboven beschreven. Toegegeven, ze zullen voorlopig nog niet de functie van professionele spiegelreflexcamera’s overbodig maken, maar het zou zonde zijn om de mogelijkheden die de moderne smartphone met zich mee brengt te negeren.

Hieronder geef ik je een paar tips voor het fotograferen met je mobiel, de apps die je meer creativiteit bieden en de gadgets die je iphone of samsung tot een volwaardige camera omtoveren.

Fotografie apps

De standaard app van onze mobiel geeft ons genoeg ruimte om even snel een plaatje te maken. Het geeft ons leuke gadgets zoals HDR (High Dynamic Range, meerdere plaatjes met verschillende lichtintensiteit die samengesmolten worden, op google is een duidelijke uitleg te vinden) en panoramafoto’s. De timer, de lange sluitertijd en de burstmodus zitten hier helaas vaak niet op. Daar komt een handige app bij van pas, de CameraProFx app. Deze applicatie kan alle bovengenoemde functies namelijk wel. Wil je dus mooie lange belichtingen in de avond waarbij autolichten in strepen veranderen, dan is deze app voor jou. Wil je zelf ook op de foto staan, gebruik dan de timer terwijl je de mobiel op een vlakke ondergrond plaatst.

Als je de foto gemaakt hebt is het verhaal nog niet af. In elke foto die je maakt zit meer potentie dan wat er puur uit de camera komt rollen. Ik besef me heel goed dat velen vinden dat de foto geen verdere nabewerking behoeft om de authenticiteit van fotografie te waarborgen. Ik ben echter van mening dat elke foto een extra 20% in zich heeft die met nabewerking er uit gehaald kan worden. Daarvoor zijn ook veel handige apps te vinden. Hieronder ga ik er een aantal noemen:

Wil je meerdere filters op elkaar leggen en je foto die oude beschadigde vintage look geven, kijk dan naar
Picfx. Naast de vele vintage filters geeft deze app je ook de mogelijkheid om gebruikssporen toe te voegen aan het beeld.

Wil je een dramatische zwart wit foto maken vanuit een relatieve standaardfoto, kijk dan eens naar de app
Noir. De donkere randen samen met het instellen van het contrast en licht maakt deze app ideaal voor dramatische zwart wit foto’s.

Camera+ geeft je een wat wijder scala aan bewerkingen. De belichting kan nog beter aangepast worden, en de filters en omlijstingen zijn ook erg overzichtelijk geplaatst.

Nu over naar het serieuze werk. Weet je al aardig wat over nabewerking en wil je ultieme vrijheid in het bewerken van je foto? Ga dan voor
Photogene of PS Touch. Beiden applicaties zijn erg uitgebreid en veelzijdig. Deze apps zijn echter wel voornamelijk aan te raden aan mensen met een basiskennis in nabewerking.


Gadgets

Naast de handige apps zijn er ook leuke gadgets die je mobiel veelzijdiger kunnen maken. Mijn favoriete gadget is toch wel de opzet lens. Voor de Iphone en de Galaxy zijn speciale lenzen ontwikkeld die ervoor zorgen dat je beter in kan zoomen op je onderwerp. Hieronder zie je het voorbeeld:


Rollei_12x_Tele_Stativ_Foto_01


De reden waarom dit ding zo onwijs handig is, is omdat de ingebouwde zoomfunctie van de mobielen niet optisch is maar digitaal. Optisch inzoomen is het fysiek inzoomen van de lens. Digitaal inzoomen betekent slechts dat je een kleiner deel van je oorspronkelijke foto uitsnijdt. Dit geeft veel kwaliteitsverlies wat ontzettend zonde is voor je foto.
Deze opzetlenzen zijn al te koop voor €12,95. Je hebt ook sets die zowel groothoek, als macro als telelenzen hebben. Deze zijn bijvoorbeeld te vinden op drphone.nl. Deze set kost €22,95.

Naast de lens zie je hierboven ook het statief. Deze komt vooral goed uit wanneer je een foto wilt maken met langere sluitertijden. Ideaal dus!


Extra tips

Hou die lens schoon. Als je mooie foto’s wilt maken maar er zit een vette vingerafdruk op je lens, dan ga je dat zien op je foto. even doekje eroverheen en je bent klaar om te knallen.

Als je de iphone hebt, is het handig om te weten dat je niet alleen een foto kan maken met de knop op het touchscreen zelf, maar ook met de + volumeknop op de zijkant!

Benader het foto’s maken niet anders dan bij een gewone digitale camera. Let op je compositie, de rust in je foto en zorg dat je bewust je keuzes maakt!

Gebruik de opzet telelens om mensen van een afstand te fotograferen. Wanneer mensen niet door hebben dat ze op de foto staan, zullen ze echter op de foto komen. Vraag wel achteraf of mensen het goed vinden dat je de foto’s gebruikt.


Wil je meer leren over fotografie? Volg dan de
beginnerscursus, de landschapsfotografie workshop of de portretfotografie workshop