Natuurlijk licht

In deze portretfotografie tutorial zal ik je tips geven die mij enorm hebben geholpen door de jaren heen in het fotograferen in natuurlijk licht.

Allereerst zal ik je uitleggen wat er nou echt zo anders is in vergelijking met studiofotografie.

In de studio ben jij diegene die alles kan bepalen. Het licht, de poses van het model, de styling, alles. Hoewel dit geweldig is, omdat je je eigen beeld compleet kan creëren, is er ook een keerzijde van de medaille. Het duurt een hele tijd voordat je in staat bent om al deze variabelen tegelijk meester te zijn.

Met natuurlijk licht, nemen we
één van deze variabelen weg. Het licht laten wij over aan de weergoden. Je kan echter wel de kansen in jouw voordeel manipuleren met de volgende tips.

Bewolkte dag? Jackpot!
Wanneer de dagen grijs en grauw zijn, en iedereen somber naar buiten kijkt, sta ik juist te popelen om met een model te gaan schieten. De wereld is één grote softbox. Omdat er geen direct zonlicht is, zijn de contrasten op het gezicht van je model en de achtergrond veel lager dan normaal. Hierdoor krijg je prachtige zachte belichting. Deze zachtheid is erg moeilijk na te bootsen in de studio met een flits.


Linda 1

Vermijd direct zonlicht.
Direct zonlicht is echt een drama voor mooie modellenfoto’s. Het harde licht zorgt voor harde contrasten, uitgebleekte vlekken op haar huid en ze kijkt alsof ze net een citroen heeft gegeten. De hele sfeer is weg. Er zijn gelukkig een paar trucjes om toch te fotograferen op dit soort dagen. Ik begin met de makkelijkste: blijf in de schaduw. In de schaduw is het contrast lager en je model dus mooier belicht. De zachtheid van de bewolkte dag is weer binnen handbereik. De tweede methode vereist wel de aanschaf van een diffusor. Dit geschenk uit de hemel zorgt ervoor dat je waar je maar wilt een mooie zachte schaduw kan creëren. Een diffusor is een invouwbaar scherm met een wit opaak vel erin gespannen. Dit witte vel laat net genoeg licht door. Dit scherm plaats je dan ook tussen je model en de zon. Op deze manier hoef je niet in de schaduw te blijven en heb je meer vrijheid. Ook wanneer je geen diffusor hebt kan je creatief zijn. De bovenstaande foto is geschoten in hard zonlicht. De ballonnen zorgen voor de zachte schaduw op het model.


Natuurlijk licht binnen gebruiken.
Je kan er ook voor kiezen om binnen natuurlijk licht te gebruiken. Op het noordelijk halfrond hebben we de regel ‘schiet altijd bij een raam dat naar het noorden ligt’ . Op deze manier weet je zeker dat je geen direct zonlicht hebt. Het mooie van fotograferen bij een raam, is dat je één enkele lichtbron hebt. Dit zorgt voor een prachtige zachte schaduw die steeds donkerder wordt. Zorg er dan wel voor dat je model met haar gezicht richting het licht staat. De onderstaande foto is ook geschoten in een prachtige lichte serre.


Denise 2

Neem warme kleding mee.
En dan bedoel ik niet alleen voor jou, maar vooral voor het model. Op die manier kan zij weer op temperatuur komen wanneer jij de foto’s bekijkt en aan het bedenken bent wat je volgende setting zal zijn. Je hebt niks aan een verkleumd model. Ze zal zich niet kunnen concentreren op haar blik en emotie zoals jij dat van haar vraagt.


Zorg altijd voor een alternatief.
Soms zit het gewoon tegen. Je hebt een mooie locatie, de juiste styling en het perfecte model. Maar het komt met bakken uit de hemel. Zorg daarom altijd voor een plan B. Zorg dat je een binnenlocatie hebt waar de styling ook goed bij past. Wees creatief en flexibel wanneer je met natuurlijk licht schiet.

Wil je meer leren over fotografie? Ik bied zowel
cursussen als workshops aan in Groningen.click here for English
flag-united-kingdom-L