Stadsfotografie

Onlangs bezocht ik Leuven; een stad in Belgi
ë waar het centrum nog prachtige Middeleeuwse invloeden heeft. Hoewel de buitenwijken chaotisch overkomen, is dit een prachtige stad voor stadsfotografie. Maar genoeg daarover, je bent hier niet om te horen over Leuven.

Deze tutorial gaat over stadsfotografie. Een tak van fotografie die zijn eigen charme maar ook uitdagingen kent. Persoonlijk ben ik gek op oude gebouwen: je ziet elke scheur, kogelgat, afgebladderde verf. Kortom elke imperfectie brengt een verhaal met zich mee. Deze ‘foutjes’ geven ons als aanschouwer iets om over te fantaseren. Wat zou er gebeurd zijn? Wat is het verhaal? Men zegt wel eens, als de muren konden praten. Stel je eens voor dat een muur die 5 eeuwen staat zijn boekje open zou doen. Helaas is dit niet mogelijk, dus we zullen het met onze eigen levendige fantasie moeten doen.


Terra Graphic Marocco architecture

Stadsfotografie, in mijn bescheiden mening, moet sfeer bevatten. Het moet de kijker in staat stellen om zijn of haar eigen unieke verhaal er in te projecteren. Het is jouw taak als fotograaf om een verhaal vast te leggen zonder dat je de kijker expliciet vertelt wat er te zien is.

Één van de grote uitdagingen bij fotograferen in een stad is het drukke straatbeeld. Een stad zit vol met lijnen, uithangborden, lantaarnpalen etc. Om een goede stadsfotograaf te worden, moet je in staat zijn om rust te vinden in alle chaos. Als je mijn tutorial over de gouden tip van fotografie hebt gelezen, weet je wat ik bedoel. Hieronder vind je een aantal tips over hoe je deze rust kan creëren.

Je compositie heeft diepte nodig. De makkelijkste manier om hiervoor te zorgen, is door paden te gebruiken. Paden of wegen verdwijnen in de verte. De huizen naast de weg verdwijnen ook in de diepte. Kortom, alle lijnen lopen de foto ‘in’. Dit zorgt voor extra diepte in je foto’s.

Echter, wegen kunnen te chaotisch zijn. Het is moeilijk om een weg te vinden met een rustig straatbeeld. Als ik zie dat mijn foto’s te druk zijn, probeer ik altijd te kijken hoe ze uitkomen in zwart-wit. Kleuren kunnen een beeld erg druk maken en met zwart-witfoto’s kan je deze drukte wegnemen. Dit werkt voor mij uitstekend.

Als de omgeving nou echt te druk is en je ziet dat zwart-wit te weinig toevoegt, dan moet je gaan kijken naar details. Kruip dichter op je onderwerp, en laat de onscherpe achtergrond rust creëren voor je. Je kan deze rust bereiken door een lage diafragmawaarde te gebruiken en je aandacht richten op onderwerpen die extra belicht zijn ten opzichte van hun omgeving.

Samengevat: creëer een verhaal door oude gebouwen te fotograferen. Gebruik rustige en duidelijke composities, zoals met wegen. Als je foto te druk is, probeer het dan in zwart-wit. En vergeet de meest belangrijke niet: hou je compositie simpel!

Wil je nou meer leren over fotografie? Ik bied meerdere
workshops en cursussen aan in Groningen.
Kijk voor het aanbod
hier.


Terra Graphic kl 804

click here for English
flag-united-kingdom-L